Çocuklara Sağlıklı Beslenmeyi Nasıl Öğretebiliriz?

Vitaminler, vücutta büyüme, gelişme, dokuların yenilenmesi için gereklidir. Ancak çocuklara vitamin takviyesi yapılırken dikkat edilmesi gerekir. Bu yüzden ebeveynler kesinlikle bir uzmana danışarak vitamin takviyelerine başlamalıdır.

 

Hangi Çocukların Vitamin Takviyesine İhtiyacı Var?

 

Zaman sıkıntısı çeken ebeveynlerin gerçeği göz önüne alındığında, bu çok yönlü, ev yapımı yemekler her zaman mümkün değildir. Bu nedenle çocuk doktorları aşağıdakiler için günlük bir multivitamin veya mineral takviyesi önerebilir:

 

-Taze, tam gıdalardan yapılan düzenli, dengeli yemekler yemeyen çocuklar

-Yeterince yemeyen titiz yiyiciler

-Özellikle ilaç alıyorlarsa, astım veya sindirim sorunları gibi kronik tıbbi durumları olan çocuklar. (Çocuğunuz ilaç kullanıyorsa, takviyeye başlamadan önce çocuğunuzun doktoruyla konuşunuz.)

-Çok fazla fast food, hazır yiyecek ve işlenmiş yiyecek yiyen çocuklar

-Vücutlarından vitamin ve mineralleri sızdırabilen çok fazla karbonatlı gazoz içen çocuklar

 

Çocuklar İçin En İyi Altı Vitamin ve Mineraller

 

Vitamin ve minerallerden oluşan alfabe çorbasında, birkaç tanesi büyümekte olan çocuklar için kritik öneme sahiptir.

 

A vitamini: Normal büyüme ve gelişmeyi destekler; doku ve kemik onarımı; ve sağlıklı cilt, gözler ve bağışıklık tepkileri sağlar. Önerilen besinler arasında süt, peynir, yumurta ve havuç, yer elması ve kabak gibi sarıdan turuncuya sebzeler bulunur.

B vitamini: B vitaminleri ailesi - B2, B3, B6 ve B12 - metabolizmaya, enerji üretimine ve sağlıklı dolaşım ve sinir sistemlerine yardımcı olur. Önerilen besinler arasında et, tavuk, balık, fındık, yumurta, süt, peynir, fasulye ve soya fasulyesi bulunur.

-Sağlıklı kasları, bağ dokusunu ve cildi destekler. Önerilen besinler arasında narenciye, çilek, kivi, domates ve brokoli gibi yeşil sebzeler bulunur.

-Kemik ve diş oluşumunu teşvik eder ve vücudun kalsiyumu emmesine yardımcı olur. Önerilen besinler arasında süt ve somon ve uskumru gibi yağlı balıklar bulunur. D vitamininin en iyi kaynağı güneş ışığıdır.

Kalsiyum: Bir çocuk büyüdükçe güçlü kemikler oluşturmaya yardımcı olur. Önerilen besinler arasında süt, peynir, yoğurt, tofu ve kalsiyumla güçlendirilmiş portakal suyu bulunur.

Demir: Kas oluşturur ve sağlıklı kırmızı kan hücreleri için gereklidir. Demir eksikliği ergenlik döneminde, özellikle adet görmeye başlayan kızlarda bir risktir. İyi kaynaklar arasında sığır eti ve diğer kırmızı etler, hindi, domuz eti, ıspanak, fasulye ve kuru erik bulunur.

 

Mega vitaminler -yüksek dozda vitaminler- çocuklar için iyi bir fikir değil. Yağda çözünen vitaminler: A, D, E ve K gibi vitaminleri; çok fazla alırsa toksik olabilir. 

 

En İyi Vitaminler İçin Taze Gıdalara Bakın

 

İyi beslenme, mümkün olduğunca çok çeşitli taze yiyecekler sunarak başlar. Fast food veya hazır yiyecekler sunmaktan çok daha iyidir ve bir çocuk vitamini almanın, beslenmeyle ilgili hayırların ortadan kaldıracağını ummaktan çok daha iyidir. En fazla vitamin ve minerali, karbonhidrat ve proteini yüksek gıdalarda bulacaksınız. Şimdiye kadar, en yüksek vitaminli gıdalar taze meyve ve sebzelerdir.

Çocuklara daha fazla vitamin vermek için, sadece daha fazla yiyecek değil, daha fazla çeşitlilik hedefleyin. Bugün iki kat daha fazla çocuk, sadece 20 yıl öncesine göre fazla kilolu, bu nedenle yetişkin porsiyonlarının dörtte biri ila üçte biri kadar olan çocuk boyutlu yiyecek porsiyonları kullanın.

Yiyecek çeşitliliğini gün boyunca birkaç küçük öğüne ve atıştırmalıklara yayın. Çocuğunuz belirli bir yemeği birkaç gün yemezse -sebze gibi- üzülmeyin. Ancak bu yiyecekleri bir veya iki gün sonra, belki farklı bir şekilde hazırlanmış olarak tekrar verin. Çocukların "yemek grevleri" genellikle kendiliğinden sona erer.

 

Vitaminler ve Sağlıklı Çocuklar İçin Beş İpucu

 

Çocuklarınıza vitamin veriyorsanız, şu ipuçlarını izleyin:

 

1-Vitaminleri çocukların ulaşamayacağı bir yere koyun çocuklarınız onları şeker zannede bilirler.

2-Çocuklarınızla yiyecekler için kavga etmemeye çalışın veya "tabağınızı temizlemek" için tatlıları rüşvet olarak kullanmayın. Bunun yerine çocuğunuza yemekten sonra çiğnenebilir bir vitamin verin. Yağda eriyen vitaminler sadece besinlerle alınabilir.

3-Çocuğunuz herhangi bir ilaç kullanıyorsa, belirli vitaminler veya minerallerle herhangi bir ilaç etkileşimi olup olmadığını çocuğunuzun doktoruna sorduğunuzdan emin olun.

4-Çocuğunuz hap veya sıvı takviyesi almıyorsa çiğnenebilir bir vitamin deneyin.

5-Çocuğunuzun doktoru aksini önermedikçe, bir multivitamin takviyesi vermeye başlamak için çocuğun 4 yaşına gelmesini beklemeyi düşünün.