Bebek Güvenliği Nasıl Sağlanır?

Teknoloji harika olsa da, okul çağındaki çocuklar ev ödevi dışında her gün bir veya iki saatten fazla ekran başında vakit geçirmemelidir. Iowa Eyalet Üniversitesi'nde psikoloji profesörü olan PhD Craig Anderson, "Yenidoğanlardan geç ergenliğe ve hatta genç yetişkinlere kadar çocuklar üzerinde ekran süresinin birçok potansiyel zararlı etkisi var" diyor.

 

Anderson, çocukların sahneden sahneye hızla değişen çok sayıda yüksek tempolu şov izlediğinde, daha sonra sınıfta odaklanmaları gerektiğinde sorun yaşayabileceklerini söylüyor.  Amerikan Pediatri Akademisi İletişim ve Medya Konseyi başkanı Dr. David Hill, ekran karşısında çok fazla zaman geçiren çocukların çok az uyumak veya çok fazla kilo almak gibi başka sorunları da olabileceğini söylüyor.

 

Ayrıca, her gün saatlerce televizyon izleyen ve video oyunları oynayan çocukların yüz yüze öğrenme fırsatlarını, dışarıda oyun oynama zamanını ve arkadaşlarla bağlantıları kaçırabileceğini söylüyor. “En büyük sorumuz şu olmalı: 'Bu ekran süresi değiştirme nedir?'” diyor. Her yerde ekran varken, bir çocuğun onlarla geçirdiği zamanı kısaltmak daha da zor görünebilir. Ancak sınırlar buna değer. En azından bir süreliğine onları bu cihazlardan çıkarmak için bu ipuçlarını deneyin.

 

Çocuklarınıza kendi tabletlerini veya akıllı telefonlarını vermeyin

 

 

“Çocuklarınızla etkileşime geçin. Onlara elektronik bir cihaz vermek yerine bunu yapın,” diyor Harvard TH Chan Halk Sağlığı Okulu'nda sağlık sosyolojisi pratiği profesörü olan PhD Steven Gortmaker.

 

Bilgisayarların ve TV'lerin evinizin ortak alanlarında kalmasını sağlayın

 

 

Çocuklarınız mutfakta veya oturma odasında ekran kullandığında izledikleri programlara, oynadıkları oyunlara ve girdikleri web sitelerine göz kulak olmak daha kolaydır.

 

Ailenizin programına teknolojiden uzak zaman ekleyin

 

 

Her hafta ailenin birlikte eğlenceli bir şeyler yaptığı, hiçbir cihaza izin verilmeyen bir zaman ayırın.

 

Kendi cihazlarınızı ne sıklıkla kullandığınıza dikkat edin

 

 

Yüzünüzü telefonunuza gömerseniz, çocuklarınız ekranlarını kapatmaları için iyi bir neden göremezler. Ayrıca, bu cihazlar çocuklarınızla geçirdiğiniz zamanı da etkiler. Fast-food restoranlarında aileleri inceleyen araştırmacılar, ebeveynlerin masadaki çocuklardan çok akıllı telefonlarına odaklandıklarını fark ettiler.

 

Farklı ekran süresi sınırlarını açıklamaya hazır olun

 

 

Çocuklarınız bir arkadaşının evinde saatlerce televizyon izledikten sonra, kurallarınızın neden farklı olduğunu merak edebilirler. Anderson, "Bunlar, çocuklarınızla ailenizin değerleri hakkında sohbet etme fırsatlarıdır" diyor.

 

Çocuklarınızın eğlenmenin başka yollarını bulmasına yardımcı olun

 

 

Çocuklarınız yapacak başka bir şey olmadığını iddia ettiğinde diğer seçenekleri -sanat malzemeleri, kitaplar, Frizbiler ve bisikletler- yanınızda ve hazır bulundurun.

 

Teknolojinin sizin için çalışmasını sağlayın

 

 

Belirli bir süre sonra bilgisayarları, tabletleri ve akıllı telefonları kapatmak için ayarlayabileceğiniz programları ve uygulamaları kullanın.

 

Çocuğunuz büyüdükçe ekran süresi sınırlarını ayarlayın

 

 

Onlarla tüm ailenin ne kadar ekran başında kalması gerektiği hakkında konuşabilirsiniz. Bir plana karar verdikten sonra, ona sadık kalın.