Bebek Güvenliği Nasıl Sağlanır?

Ebeveynlerin en çok endişelendiren durumlardan biri bebek güvenliğidir. Özellikle bebeğinizin hareketlenmeye başlamasıyla, keşif aşamasına geçtiği dönemde bebeğiniz için güvenli ortamı oluşturmaya başlamalısınız. Peki, bebek güvenliği nasıl sağlanır?Neler yapılmalı? İşte Detaylar...

 

Arabada Bebek Güvenliği

 

 

- Bir motorlu araçta seyahat ederken daima onaylanmış bir araba güvenlik koltuğu kullanın.

-Koltuğun doğru şekilde takıldığından emin olmak için güvenlik koltuğu talimatlarını ve aracınızın kullanım kılavuzundaki talimatları dikkatlice okuyun.

-Amerikan Pediatri Akademisi, kullanılmış bir koltuğun kaza geçirmediğinden emin olmadığınız sürece yeni bir araba koltuğu almanızı önerir.

-Araba kullanırken ASLA bebeğinizi kucağınızda taşımayın.

-Bir bebeğin hayatının ilk 2 yılında, araba koltukları aracın arkasına bakmalıdır. Araba koltuğu için en güvenli yer arka koltuğun ortasıdır.

- Bebeği ASLA arabaların, özellikle hava yastığı olanların ön yolcu koltuğuna oturtmayın. Arka koltuğu olmayan bir kamyona sahipseniz, bebek koltuğu araçtayken hava yastığını devre dışı bırakmalısınız.

-Büyümediğinden emin olmak için zaman zaman çocuğunuzun araba koltuğundaki boy ve kilo sınırlarını kontrol edin. Bebeğiniz büyüdükçe emniyet kemeri kayışlarının konumunu da ayarlamanız gerekecektir.

 

Bebek Düşmelerini Önleme

 

-Bebek taşıyıcı kullanıyorsanız, onu her zaman yere koyun, asla tezgah veya masa üstüne koymayın. Bebeğin her zaman bağlı olduğundan emin olun.

-Bebeğinizi asla düşebilecekleri veya yuvarlanabilecekleri bir yatak, kanepe, alt değiştirme masası veya bebek koltuğunda yalnız bırakmayın. Bir saniyeliğine uzağa baksanız bile bir kaza olabilir.

 

Bebek Sigara ve Yangın Güvenliği

 

- Sigara içmeyin ve bebeğinizin çevresinde sigara içilmesine izin vermeyin. Dışarıda sigara içilmesi bile bebek için zararlıdır çünkü giysiler, saçlar ve cilt hala duman parçacıkları taşır.

- Evinizin her katına çalışan bir duman alarmı kurun. Duman dedektörlerinizin pillerini 6 ayda bir değiştirin.

-Eviniz gaz ısısı kullanıyorsa, bir karbon monoksit detektörü kurun.

 

Bebek Yanıklarını Önleme

 

 

-Bebeğinizi tutarken sıcak sıvılar tutmayın.

-Yanıkları önlemek için bebeğinizin biberonunu mikrodalgada kullanmayın. Birçok mikrodalga fırın eşit olmayan bir şekilde ısınır ve bebeğinizin formülünde bebeğinizin ağzını yakabilecek sıcak noktalar oluşturur. Bunun yerine, şişenin üzerinden ılık musluk suyu akıtarak veya şişeyi ılık su dolu bir kaba daldırarak formülü ısıtın. Şişeyi iyice çalkalayın. Bebeğinize yedirmeden önce sıcaklığı elinizde veya bileğinizde test ettiğinizden emin olun.

-Sıcak su ısıtıcınızın termostatını 120 derece F'den yüksek tutmayın. Musluklara ve duş başlıklarına haşlanma önleyici cihazlar takmayı düşünün.

 

Bebek Kazalarını Önleme

 

-Keskin nesneleri bebeğinizin ulaşamayacağı güvenli bir yerde saklayın.

- ASLA bir bebeği sallamayın veya bebeğinizi havaya atmayın. Bu beyin hasarına veya körlüğe neden olabilir.

- Bebeğiniz uyurken bile küçük kardeşi veya evcil hayvanı ile yalnız bırakmayın.

- Çocuğunuzu asla yürüteç içine koymayın. Her yıl binlerce çocuğu özellikle merdivenden düşmelere neden olarak acile gönderiyorlar.

- Bebeğinizin lambaları veya diğer elektrikli nesneleri kendi üzerine çekemeyeceğinden emin olun. Elektrik kablolarını süpürgelikler boyunca sabitlemek için elektrik bandı kullanın.

- Masadan çekilebilen masa örtülerini çıkarın.

- Bebeğinizin çekmeceyi kendi üzerine çekmemesi için tüm çekmecelerin engelleyecek durdurucu olduğundan emin olun.

-Mobilyaları duvara tutturun, böylece parçalar çocuğun üzerine düşmez. Çocuğun üzerine düşebilecek yüksek şifonyerlerin veya masaların üzerindeki elektronik cihazlardan kaçının.

 

Bebek Banyo Güvenliği

 

-Bebeğinizi suya sokmadan önce banyo suyunun çok sıcak olmadığından emin olmak için her zaman test edin. Dirseğinizi suya batırmak, test etmenin iyi bir yoludur.

-Bebeğinizi küvette veya banyo halkasında asla gözetimsiz bırakmayın. Bir bebeğin boğulması sadece birkaç saniye sürer.

- Saç kurutma makinesi ve radyo gibi küçük aletleri sudan ve banyo alanlarından uzakta saklayın. Bu cihazları kullanılmadıkları zaman fişten çekin ve ulaşamayacakları bir yerde tutun.

 

Bebek Oyuncak Güvenliği

 

 

- Çocuğunuzun oyuncaklarını sık sık kontrol edin. Oyuncakların kırılmaz olmasına, dağılmamasına, çiğnenebilecek veya kırılabilecek küçük parçalarının olmamasına ve keskin olmamasına dikkat edin. Parçalar/oyuncaklar bebeğinizin ağzından daha büyük olmalıdır.

-Kapaksız veya herhangi bir pozisyonda kapağı açık tutan desteklere sahip oyuncak sandıkları kullanın.

-Boğulmayı önlemek için balonlarla dikkatli olun.

 

Bebek Boğulmalarını Önleme

 

-İpleri ASLA bebeğinizin boynuna, emzik tutmak gibi veya beşiğinin yakınına koymayın. Giysilerdeki iplere veya düğmelere dikkat edin; bebeğinizi boğma tehlikesiyle karşı karşıya olmadıklarından emin olun.

- Yanlışlıkla boğulmayı önlemek için jaluzilerdeki ve perdelerdeki kordonları sabitleyin.

-Yutulması halinde yaralanmaya veya boğulmaya neden olabilecek küçük nesneleri hatta teşhir öğelerini kaldırın.

 

Bebek Besleme Güvenliği

 

-Bebeğinizin biberonunu asla desteklemeyin ve bebeğinizi gözetimsiz bırakmayın; bebeğiniz boğulabilir. Bebeğinizi biberonla yatırmayın.

- Çocuğunuza çiğ havuç, soyulmamış elma, fındık, sert şekerlemeler ve boğulma tehlikesi oluşturan diğer yiyecekleri vermekten kaçının.

-Mama sandalyesinde, kaymasını önlemek için her zaman çocuğunuzun beline ve bacaklarının arasından geçen bağlama kayışları kullanın.

 

Bebek Uyku Güvenliği

 

 

-SIDS olarak da adlandırılan ani bebek ölümü Sendromu riskini azaltmak için tüm bebekler sırtüstü yatırılmalıdır.

-Bebeğinize uyumadan önce bir emzik verin. Bu, SIDS şansını azaltır.

-Beşikteki yastık, battaniye ve pelüş oyuncak gibi bebeğinizi boğabilecek yumuşak yataklardan kaçının.

- Beşik çıtaları 2 3/8 inç veya daha az olmalıdır, böylece bebeğin kafası sıkışamaz.

-Bebeğinizin odasını orta sıcaklıkta tutun ve aşırı ısınmayacak şekilde giydirin. Bu aynı zamanda ABÖS riskini de azaltır.

-Amerikan Pediatri Akademisi, ebeveynlerin tercihen en az ilk altı ay aynı odada uyumasını önermektedir.

-Uyku pozisyonerleri gibi SIDS riskini azaltmak için pazarlanan cihazlardan kaçının.

- Bebeğinizi emzirmek ve bebeğinizin önerilen tüm aşıları yaptırdığından emin olmak ABÖS'e karşı korunmanıza yardımcı olabilir.

-Uyuyabileceğinizi düşünüyorsanız, sandalyede veya kanepede emzirmeyin.

-Bebeğiniz araba koltuğunda, salıncakta veya taşıyıcıda uyuyakalırsa, bunları çıkarmaya ve düz bir yüzeye yatırmaya çalışın.

 

Değiştirme Masası Güvenliği

 

- Sağlam bir masa kullanın.

-Alt değiştirme masasındayken elleriniz ve gözleriniz daima bebeğinizin üzerinde olsun.

-Sarf malzemelerini kolayca erişebileceğiniz bir yerde tutun.

 

Bebekler ve Evcil Hayvanlar

 

-Mama ve su kaplarını bebeğinizin ulaşamayacağı bir yerde tutun. 

- Çocuğunuzun evcil hayvanlarınızla olan etkileşimlerini denetleyin ve onlara nazik olmayı öğretin. Vurmak veya kuyruğunu çekmek ısırmalara ve çizilmelere yol açabilir.

- Hayvanlarınızın, özellikle de bir kesikleri veya sıyrıkları varsa, bebeğinizin yüzünü veya derisini yalamasına izin vermeyin.

- Kedi veya köpekle oynadıktan sonra çocuğunuzun ellerini yıkayın.

- Evcil hayvan oyuncaklarını bebeğinizin ağzından uzak tutun.

- Çoğu doktor evcil hayvanların çocuğunuzun yatağında uyumaması gerektiğini söylüyor.

 

Bebek Emekleme ve Yürüme Güvenliği

 

 

- Tüm prizlere elektrik prizi kapakları koyun.

- Elektrik kablolarını süpürgeliklere sabitleyin.

- Güvenlik kapılarını merdivenlerin ve bodrum kapılarının önüne güvenli bir şekilde takın. Tırmanan yeni yürümeye başlayan çocuklar için tutunma yeri sağlayan elmas şeklindeki çıtalara sahip kapılardan kaçının. Bunun yerine düz, dikey çıtalı ve sallanan kapılı kapılar kullanın.

- Çocukları tehlike içeren odalardan ve diğer alanlardan uzak tutmak için kapı tokmağı kılıfları kullanın. Yine de, bu cihazların acil durumlarda yetişkinler tarafından kolayca kullanılabileceğine dikkat edin.

- Temizleyicileri ve ilaçları erişilemeyecek bir yerde, kilitli bir dolapta ve her zaman orijinal kaplarında saklayın. Zehirli maddeleri asla gıda ürünleriyle karıştırılabilecek şişelerde veya kavanozlarda saklamayın.

- Dolaplara güvenlik kilitleri takın.

- Ocağın üzerindeki tencere ve tava kulplarını içeri çevirin ve mümkün olduğunca arka ocaklarda pişirin.

- Yemek pişirirken ocağın önündeki alanı yasak bölge olarak belirleyin.

-Boğulmayı önlemek ve kapağın bebeğinizin kafasına veya ellerine çarpmasını önlemek için klozetin kapağını aşağıda tutun. Tuvalet kapağı kilidi takabilir siniz.

- Mobilyaların sert kenarlarını ve keskin köşelerini yastıklayın. Mümkünse, keskin kenarlı mobilya parçalarını yoğun trafik alanlarından uzaklaştırın.

- Sabit olmayan mobilya parçalarını sabitleyin.

-Mobilyaları yüksek pencerelerden uzağa yerleştirin, böylece çocuklar pencere pervazlarına tırmanmazlar. Ekranlar, çocukların pencerelerden düşmesini engelleyecek kadar güçlü değil.

 

Dış mekan Güvenliği

 

- Sıcak yaz günlerinde kaydırakların ve salıncakların sıcaklığını kontrol edin. Ciltte yanıklara neden olacak kadar ısınabilirler.

- Çocukları her zaman oyun alanı Ekipmanı üzerinde denetleyin. Sıkışabilecekleri merdiven basamakları, eksik korkuluklar, çıkıntılı cıvatalar veya sarkan halatlar veya kordonlar gibi tehlikelere dikkat edin.

- Çocuğunuzu çim biçme makineleri ve garaj kapıları gibi hareketli makinelerden uzak tutun. Ayrıca çocukları araba yollarından ve sokaklardan uzak tutun.

-Mümkünse bebeğinizi gölgede tutun. Derileri daha ince ve daha hassastır. Onları kıyafet ve şapka ile örtün, güneşte kalma sürelerini sınırlayın özellikle güneşin en güçlü olduğu saat 10:00 ile 14:00 arası saatlerde.

-2 aydan küçük bebeklere böcek ilacı sıkmayın.