Bebek Güvenliği Nasıl Sağlanır?

Hamileyken, vücudunuzun 9 ay boyunca yapacak önemli bir işi vardır. Bu nedenle, yakında bir bebek sahibi olmayı planlıyorsanız, şimdi sağlıklı bir bebeğe hazırlanmak için bazı basit adımlar atın.

Sağlıklı Kiloya Ulaşın

Fazla kilolu veya zayıfsanız, hamile kalmak daha zor olabilir. Kilonuz, yumurtalıklarınızın her ay bir yumurta bırakacağını veya yumurtlayacağını etkiler. Fazla kilolar ayrıca hamilelik sırasında gestasyonel diyabet veya bir tür yüksek tansiyon olan preeklampsi gibi belirli sağlık sorunları yaşama olasılığınızı artırır.

Bebek sahibi olmaya başlamadan önce kilo verirseniz veya kilo alırsanız daha kolay hamile kalabilirsiniz. Sağlıklı yiyecekler yiyin ve düzenli olarak egzersiz yapın. Çok kiloluysanız, vücudunuzun yarısına kadar inmeye çalışmaktan çekinmeyin. Birkaç kilo vermek bile yardımcı olacaktır.

Vitamin almak

Hamile kalmadan önce doğum öncesi vitaminleri almaya başlamak önemlidir. Niye ya? Çünkü muhtemelen adet görmediğiniz sürece hamile olduğunuzu öğrenemeyeceksiniz. Bu, bebeğinizin büyümeye başlamasından haftalar sonradır. Vitamin almak için bu kadar uzun süre beklerseniz, önemli korumayı kaçırabilirsiniz.

Günde en az 400 mikrogram folik asit alın. Bebeğinizin beynindeki ve omurgasındaki doğum kusurlarını önlemeye yardımcı olur. Doğum öncesi vitaminler de ikiniz için iyi olan demir içerir. Bebeğinizin kaslarının büyümesine yardımcı olur ve vücudunuzda çok az kırmızı kan hücresi olduğunda kansızlığı önlemenize yardımcı olur. Kalsiyum anne ve çocuğun kemikleri, kasları, sinirleri ve kalbi için anahtardır.

Yine de herhangi bir takviye almaya başlamadan önce, doktorunuza hangilerinin ve ne kadarının sizin için doğru olduğunu sorun.

Kimyasalları Düşünün

Böcek ilaçları, çözücüler ve gübreler gibi bazıları hamile kalmanızı zorlaştırabilir veya hamile kaldıktan sonra bebeğinize zarar verebilir. Hangilerinin evde ve işte çevrenizde olabileceğini biraz düşünün. Neyin güvenli olduğu ve nelerden kaçınmanız gerektiği konusunda doktorunuzla konuşun. İşiniz radyasyon, cıva veya kurşun gibi riskli bir şeyin yakınında olmayı içeriyorsa, işvereninize kendinizi nasıl koruyabileceğinizi sorun veya görevlerinizi değiştirip değiştiremeyeceğinizi görün.

Doktorunuzu Görün

Doğumhaneniz/GYN'niz iyi durumda olduğunuzdan emin olacak ve sahip olduğunuz herhangi bir sağlık durumu ve hangi ilaçları kullandığınız hakkında sizinle konuşacaktır. Ayrıca diyetinizi, egzersizinizi ve diğer alışkanlıklarınızı da tartışacaksınız. Doğum öncesi vitaminleri yazacaklar ve aşılarınız konusunda güncel olduğunuzdan emin olacaklar.

Yüksek tansiyon, depresyon, şeker hastalığı veya nöbet bozukluğu gibi bir sağlık durumunuz varsa, doktorunuza görünün ve hamile kalmayı planladığınızı bildirin. Bebek sahibi olmaya çalışmadan önce sağlığınızı kontrol altına almanızı söyleyebilirler. İlaç alıyorsanız, anne adayları için güvenli olan bir ilaca geçmenizi önerebilirler. Ama doktorunuz onay vermeden ilaçlarınızı almayı bırakmayın.

Kötü Alışkanlıkları Bırakın

Tütün, alkol, esrar ve diğer uyuşturucular doğum kusurlarına ve diğer ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir, bu nedenle hamile kalmaya çalışmadan önce bunları kullanmayı bırakın. Daha hamile olduğunuzu bile anlamadan bebeğinize zarar verme riskiniz olabilir.

Sigarayı veya içkiyi bırakmak için yardıma ihtiyacınız varsa, doktorunuzla konuşun. Bunu biraz daha kolaylaştıracak programlar var.



Etiketler: