Bebek Güvenliği Nasıl Sağlanır?
  • Ağrılı meme uçları. Emzirmenin ilk haftalarında biraz ağrı bekleyebilirsiniz. Bebeğinizin doğru şekilde kilitlendiğinden emin olun ve her beslenmeden sonra bebeğinizin ağzındaki emmeyi kesmek için bir parmağınızı kullanın. Bu, ağrıyan meme uçlarının önlenmesine yardımcı olacaktır. Hala ağrıyorsanız, süt kanallarını boşaltmaya yetecek kadar her memeyle emzirdiğinizden emin olun. Aksi takdirde, göğüsleriniz tıkanabilir, şişebilir ve ağrılı hale gelebilir. Ağrıyan meme uçlarına buz veya bir torba donmuş bezelye tutmak rahatsızlığı geçici olarak hafifletebilir. Meme uçlarınızı kuru tutmak ve beslemeler arasında "havada kurumaya" izin vermek de yardımcı olur. Bebeğiniz başlangıçta daha aktif emme eğilimindedir. Bu nedenle, daha az ağrılı meme başı ile beslemeye başlayın.
  • Kuru, çatlamış meme uçları. Meme uçlarını daha da kuru ve çatlak hale getirebilecek alkol içeren sabunlardan, parfümlü kremlerden veya losyonlardan kaçının. Emzirdikten sonra meme uçlarınıza nazikçe saf lanolin uygulayabilirsiniz , ancak tekrar emzirmeden önce lanolini nazikçe yıkadığınızdan emin olun. Sütyen pedlerini sık sık değiştirmek meme uçlarının kuru kalmasına yardımcı olur. Ve sadece pamuklu sutyen pedleri kullanmalısınız.
  • Yeterince süt üretme endişesi. Genel bir kural, günde altı ila sekiz çocuk bezi ıslatan bir bebeğin büyük olasılıkla yeterince süt almasıdır. Anne sütünüzü mama ile takviye etmemeniz ve bebeğinize asla sade su vermemeniz en iyisidir. Vücudunuz, süt üretmeye devam etmek için bebeğinizin sık ve düzenli emzirme talebine ihtiyaç duyar. Bazı kadınlar, göğüsleri küçükse emziremeyeceklerini düşünürler. Ancak küçük göğüslü kadınlar, büyük göğüslü kadınlar kadar iyi süt yapabilir. İyi beslenme , bol bol dinlenme ve bol su içme de yardımcı olur.
  • Sütün pompalanması ve saklanması. Anne sütünü elle alabilir veya göğüs pompasıyla sağabilirsiniz. Bebeğinizin biberonda anne sütüne alışması birkaç gün veya hafta sürebilir. Bu yüzden işe geri dönecekseniz erkenden uygulamaya başlayın. Anne sütü buzdolabında saklanırsa 2 gün içinde güvenle kullanılabilir. Anne sütünü 6 aya kadar dondurabilirsiniz. Dondurulmuş anne sütünü mikrodalgada ısıtmayın veya çözmeyin. Bu, bazı bağışıklık güçlendirici özelliklerini yok edecek ve anne sütünün yağlı kısımlarının aşırı ısınmasına neden olabilir. Anne sütünü buzdolabında veya bunun yerine bir kase ılık suda eritin.
  • Ters meme uçları. Ters çevrilmiş bir meme ucu, meme ucunun etrafındaki koyu renkli deri olan areolayı sıkıştırdığınızda öne doğru hareket etmez. Emzirme eğitiminde uzman olan bir emzirme danışmanı, meme uçları içe dönük kadınların başarılı bir şekilde emzirmelerini sağlayacak ipuçları verebilir.
  • Göğüs tıkanıklığı. Göğüs dolgunluğu doğal ve sağlıklıdır. Göğüsleriniz sütle dolduğunda, yumuşak ve esnek kaldığında olur. Ancak göğüs tıkanıklığı, göğsünüzdeki kan damarlarının tıkandığı anlamına gelir. Bu, göğüslerinizdeki sıvıyı hapseder ve onları sert, ağrılı ve şişmiş hissettirir. Hafif semptomları hafifletmek için alternatif ısı ve soğuk, örneğin buz paketleri ve sıcak duşlar. Sütünüzü elle boşaltmanıza veya göğüs pompası kullanmanıza da yardımcı olabilir.
    Tıkalı kanallar. Göğsünüzde kırmızı ve sıcak olabilen tek bir ağrılı nokta tıkalı bir süt kanalına işaret edebilir. Bu, genellikle tıkanıklığı gidermek için sıcak kompresler ve bölgeye hafif masajla giderilebilir . Daha sık emzirme de yardımcı olabilir.
  • Meme enfeksiyonu (mastitis). Bu bazen bakterilerin memeye, genellikle emzirmeden sonra çatlamış bir meme ucu yoluyla girmesiyle ortaya çıkar. Göğsünüzde grip benzeri semptomlar, ateş ve yorgunluk ile birlikte ağrılı bir bölge varsadoktorunuzu arayın. Göğüs enfeksiyonunu temizlemek için genellikle antibiyotiklere ihtiyaç duyulur, ancak enfeksiyonunuz varken emzirmeye devam edebilir ve antibiyotik alabilirsiniz . Göğüs hassasiyetini gidermek için, her seferinde 15 ila 20 dakika boyunca günde dört kez ağrılı bölgeye nemli ısı uygulayın.
  • Stres. Aşırı endişeli veya stresli olmak, hayal kırıklığına uğrama refleksinizi etkileyebilir. Bu, vücudunuzun süt kanallarına sütün doğal salınımıdır. Bebeğiniz emzirirken salgılanan hormonlar tarafından tetiklenir. Sadece bebeğinizin ağladığını duyarak veya bebeğinizi düşünerek de tetiklenebilir. Emzirmeden önce ve emzirme sırasında olabildiğince rahat ve sakin kalın - sütünüzün daha kolay akmasına ve akmasına yardımcı olabilir. Bu da bebeğinizi sakinleştirmeye ve rahatlatmaya yardımcı olabilir.
  • Prematüre bebekler hemen emziremeyebilirler. Bazı durumlarda, anneler anne sütünü serbest bırakabilir ve bir biberon veya besleme tüpü yoluyla besleyebilir.
  • Uyarı işaretleri. Emzirme doğal ve sağlıklı bir süreçtir. Ancak aşağıdaki durumlarda doktorunuzu arayın:
    • Göğüsleriniz alışılmadık şekilde kırmızı, şiş, sert veya ağrılı hale gelir.
    • Meme uçlarınızdan alışılmadık bir akıntı veya kanamanız var.
    • Bebeğinizin kilo almadığından veya yeterince süt almadığından endişeleniyorsunuz.


Etiketler: