Bebek Güvenliği Nasıl Sağlanır?

Bebeğinizin ilk doğum günü geldi! Kutlamaya hazırlanırken, son 12 ayı inanılmaz bir büyüme ve gelişme zamanı olarak düşünün. Sadece bir yıl içinde bebeğiniz tamamen çaresiz bir yenidoğandan bağımsız küçük bir insana

Bu bölümde, çocuğunuzun artık 1 yaşında olmasını bekleyebileceğiniz bebeklik aşamalarını keşfedeceksiniz.

Bir Yaşınaki Bebek Kilometre Taşları: Büyüme

Bebeğinizin kilosu doğumdan bu yana muhtemelen üç katına çıkmıştır. Bir yıllık inanılmaz bir büyüme hamlesinden sonra, aktivite düzeyi arttıkça bebeğinizin kilo alımı yavaşlamaya başlayacaktır.

Bir Yaşındaki Bebek 
1 yaşındaki çocuğunuz tek başına ayakta durmalı ve  mobilyalara tutunarak yürümelidir. Hatta bu ilk geçici solo adımları atmış olabilirler. Olmadıysa, umarım video kameranızı, yaptıkları anı yakalamaya hazır hale getirirsiniz.
Bir yaşındakiler, parmaklarıyla yemek yemek, ebeveynlerine onları giydirmelerine yardım etmek ve bir hikaye kitabının sayfalarını çevirmek gibi birkaç şeyi kendileri yapmakta oldukça iyidirler. Bebeğiniz kaşık, telefon ve saç fırçası gibi birkaç günlük eşyayı doğru şekilde kullanmaya başlamalıdır. Bu şeylerdeki amaçları mükemmel olmasa da, kesinlikle doğru niyetleri vardır.

"alkışlamak" gibi basit el hareketleriyle şarkılar tanıtarak,ve "çak bir beşlik" vererek el-göz koordinasyonlarını geliştirmelerine yardımcı olabilirsiniz.

Bir Yaşındaki Bebek Kilometre Taşları: Uyku
Bir yaşına kadar bebeğiniz gündüzleri daha az, geceleri ise daha fazla uyuyor olmalıdır. Bu yaştaki çocukların çoğu hala öğleden sonra kestirmeye ihtiyaç duyar, ancak sabah kestirmeleri geçmişte kalmış olabilir ya da gün ortasında kestirmeleri daha uzun bir uykuya dönüşmüş olabilir.

Bir Yaşındaki Bebek Kilometre Taşları: Yemek
Bir yaşında anne sütünden veya formül mamadan inek sütüne geçiş yapabilirsiniz . Tam yağlı sütle başlayın. Bebeğinizin sağlıklı beyin büyümesi ve gelişimi için ekstra yağa ihtiyacı vardır. Bebeğinizin ikinci doğum gününe kadar veya çocuk doktorunuz tarafından tavsiye edilene kadar az yağlı süte veya diğer az yağlı yiyeceklere geçiş yapmayın.

Emziriyorsanız , bebeğinizi sütten kesmeye başlama zamanının bir yıl olduğuna karar verebilirsiniz . Her seferinde bir beslemeyi bırakarak kademeli olarak sütten kesmek hem anne hem de bebek için daha kolay olma eğilimindedir. Yatmadan önce beslenme genellikle en son yapılan şeydir. Emzirmenin yerine 1 yaşındaki çocuğunuza bir bardak süt, atıştırmalık veya emeceği bir şey verebilirsiniz.

Artık bebeğiniz daha fazla sofra yemeği yediğine göre, boğulma tehlikelerine karşı çok dikkatli olun.Bir yaşındaki bebeğinize  sosisli sandviç parçalarınızı, patlamış mısırınızı veya boğazına takılabilecek diğer yiyecekleri vermekten kaçının. Yemek zamanlarında daima bebeğinizin yakınında olun. Artık bal içeren yiyecekler verebilirsiniz. Yumurta ve fındık ezmesi de kabul edilebilir.

Bir Yaşındaki Bebek Kilometre Taşları: İletişim
Bebeğinizin kelime hazinesi hızla genişliyor. Şimdi muhtemelen düzenli olarak “Anne”, “Baba”, “hayır” veya “evet” gibi birkaç kelime duyacaksınız. Bir yaşındaki çocuklar, ebeveynlerinin konuşmalarını taklit ederek dili öğrenirler, bu nedenle, henüz yapmadıysa, bebeğinizin biraz mimik haline gelmesini bekleyin. Bu noktada, anne gerçekten anneye atıfta bulunur ve dada gerçekten baba anlamına gelir.

Bir yaşına kadar, bebekler daha sosyal hale geliyor. İnsanların kendilerine ne söylediğini anlamaya başlıyorlar ve yeni edindikleri dil becerilerini etraflarındakilerin dikkatini çekmek için kullanıyorlar. 12. ayda bebeğiniz, isteklerinize “hayır” diyerek yanıt vermeyi ve hatta sinir krizi geçirmeyi de içerebilecek sınırları test etmeye başlayacak. Kararlı olun ve çocuğunuza bu davranışların kabul edilemez olduğunu bildirin. Bu arada, iyi davranışları övgü veya bir muamele ile ödüllendirin.

Bebeğiniz artık bazı insanları diğerlerine tercih edecek. Yabancıların yanında utangaç veya endişeli olduklarını ve ayrılmaya çalıştığınızda size tutunduklarını görebilirsiniz. Hem yabancılık hem de ayrılık kaygıları geçecek. Şimdilik, bebeğinizin endişelerine karşı anlayışlı olun. Dışarı çıkmanız gerektiğinde, mümkün olduğunca çabuk ve acısız bir şekilde çıkın ve bebeğinize yakında döneceğinizden emin olun.
Bir Yaşındaki Bebek Kilometre Taşları: Bebeğin İlk Ayakkabıları
Bebeğiniz yürümeye başladığına göre, ilk bebek ayakkabısını almayı düşünmenin zamanı geldi. Raftaki en şirin ayakkabılara ulaşmak isteyebilirsiniz, ancak bebeğinizin ilk ayakkabısı için rahatlık ve uyum en önemli önceliklerdir. Çocuk ayakkabıları konusunda uzmanlaşmış bir mağazaya gidin ve bir satış elemanından bebeğinizin ayaklarını ölçmesini isteyin. Aramak:

  • Yumuşak, hafif, nefes alabilen malzeme
  • Kaymayı önlemek için kauçuk kulplu tabanlar
  • Bebeğinizin ayaklarının büyümesi için ayakkabılarda yeterli alan
  • Bebeğinizin ayakları büyümeye devam ettiği için muhtemelen 2 veya 3 ay içinde tekrar ayakkabı alışverişine çıkmanız gerekecektir.

Bebeğinizin 12. Ayı İçin İpuçları:
Bir yaşındakiler keşfetmeyi severler. Dolapları, kapları, tahta kaşıklar ve çırpıcılarla doldurarak veya büyük, farklı dokulu eşyaları bir kutuya koyarak güvenli keşif için birçok fırsat sağlayın. Bir şeyin sınırları dışında olduğunda kesin bir 'hayır' kullanın ve bebeğinizin dikkatini yeniden yönlendirin.
Çocuğunuz iyi bir tırmanıcıysa, beşik şiltesini şimdi düşürmeyi düşünün, böylece ayakları kalkmasın ve beşik korkuluğunun üstünden düşmesin. Beşik tamponları olmamalıdır.
Bir yıllık ziyaretinizde, bebeğinizin tüm aşılarının güncel olduğundan emin olmak için çocuk doktorunuza danışın.
Evin hala bebek geçirmez olduğundan, merdivenlerle çevrili olduğundan, bebeğin ulaşabileceği yerde hiçbir kör kablonun asılı olmadığından, tencere ve tabakların karşı kenarlardan uzağa yerleştirildiğinden ve ev temizlik malzemelerinin ulaşamayacağı bir yerde olduğundan emin olun. Banyo kapılarını ve yatak odası kapılarını kapalı tutun
Bebeğinizin arkaya dönük bir araba koltuğunda olduğundan emin olun .
Amerikan Pediatri Akademisi, akrabalarıyla görüntülü sohbet dışında, 18 aylıktan küçük çocuklar için “ekran başında zaman geçirme”yi kesinlikle önermemektedir. Araştırmalar, bu yaşta TV'nin çocuğun dil gelişimini , okuma becerilerini olumsuz yönde etkileyebileceğini ve hatta uyku ve dikkat sorunlarına katkıda bulunabileceğini göstermiştir.



Etiketler: