Bebek Güvenliği Nasıl Sağlanır?

Çocukların babalarıyla kurdukları duygusal bağ gelişimde oldukça önemlidir. Babaların çocuklarıyla sağlıklı ilişki kurması nasıl sağlanır? İşte cevabı…

 

Baba çocuğun kendine ve dünyaya güven duygusunun gelişmesinde büyük bir rol üstlenir. Güven ve sevgi dolu bir baba-çocuk ilişkisi çocuğun sağlıklı bir benlik kazanmasında etkilidir.

 

Psikolojidunyasına göre, ‘Baba hem erkek çocuğu için hem de kız çocuğu için cinsiyet rollerinin benimsenmesinde önemli rol oynar: Yapılan araştırmalar babanın anneden farklı olarak, çocuğun cinsiyetine göre davranmayı daha çok başardığını göstermektedir. Ayrıca baba aileye kültür tarafından belirlenmiş erkeklik ve kadınlık kavramlarını aktaran birinci kişidir. Erkek çocuğun özdeşim modeli olarak babayı seçmesi için, babanın oğluyla sağlıklı bir iletişim, uyumlu ve doyumlu bir ilişki içinde olması, sağlıklı bir model olması gerekir. Kız çocuğunun cinsiyetini benimsemesi için babanın kızının feminen davranışlarını onaylaması çok önemlidir.’ 

 

 

Çocuğun doğumundan itibaren onun bakımında anneye yardımcı olmak sağlıklı baba - çocuk ilişkisinin başlamasında en önemli faktörlerdendir.

 

Babanın çocukla oyun oynaması ya da birlikte bir sosyal etkinliğe katılması çocuğunuzun size olan güven duygusunu da geliştirecektir.

 

Babanın çocuğunu övmesi ve onun olumlu özelliklerinden söz etmesi kendisini değerli ve önemli hissettirecektir.

 

Çocuklar özellikle özel günleri önemsedikleri için bugünler babalar için iyi bir fırsattır. Bu günlerde babalar çocuğunun yanında olmalıdır.

 

Çocuğunuza sık sık fiziksel temasta bulunun. Cilt teması özellikle yoğun bir etkiye sahiptir. Bu, bağlanma hormonu olan oksitosin için gerçek bir destek sağlar. 

 

Bir babanın çocuğuna vereceği en etkili mesaj ‘senin için buradayım ve seni koşulsuz şartsız seviyorum’ dur.



Etiketler: