Bebek Güvenliği Nasıl Sağlanır?

Diş Çıkarma Nedir?

Diş çıkarma, bebeğinizin dişlerinin diş eti çizgisinden çıkmaya başladığı zamandır. Bunun için başka bir kelime diş eti hastalığıdır.

Bebekler Ne Zaman Diş Çıkarmaya Başlar?

Çoğu bebek 4 ila 7 aylıkken diş çıkarmaya başlar, ancak bazıları çok daha sonra başlar. Bebeğinizin dişleri başka bir zaman çizelgesinde çıkarsa endişelenmenize gerek yok - her bebek için farklı olabilir.

Diş Çıkarma Belirtileri ve Belirtileri

Belirtiler her  bebek için aynı değildir , ancak şunları içerebilir:

  • Şişmiş, hassas diş etleri
  • Huysuzluk ve ağlama
  • Hafifçe yükseltilmiş bir sıcaklık (101 F'den az)
  • Sert şeyleri kemirmek veya çiğnemek istemek
  • Yüzlerinde kızarıklığa neden olabilecek çok fazla salya
  • Öksürme
  • Yanaklarını ovmak veya kulağını çekmek
  • Ellerini ağzına götürmek
  • Yeme veya uyku düzenindeki değişiklikler

Diş çıkarma ağrılı olabilir, ancak genellikle bebekleri hasta etmez. Bebeğinizde ishal , kusma , vücutta kızarıklık , yüksek ateş veya öksürük ve tıkanıklık varsa doktorunuzu arayın . Bunlar normal diş çıkarma belirtileri değildir.

Ayrıca bebeğinizin diş etleri kanıyorsa veya yüzünde herhangi bir irin veya şişlik görüyorsanız çocuk doktorunu aramalısınız.

Diş Çıkma Sırası

Dişlerin ne zaman ve nasıl çıkacağı her bebek için farklı olabilir ve aile geçmişine bağlı olabilir. Ancak çoğu zaman, alt ön iki diş önce gelir, ardından zıt üst iki diş ve bunların her iki yanındaki iki diş gelir. Daha sonra alt ön dişlerin her iki yanında bulunan iki diş gelir, ardından ilk azı dişleri belirir. Sırada ilk azı dişlerinin önündeki dişler, en son çıkan dişler ise arka azı dişleridir.

Toplamda, 20 “bebek dişi” sonunda, genellikle 3 yaşına kadar yerinde olacaktır.

Diş Çıkaran Bebeği Yatıştırın

Bir arkadaşınızın bebeğini yatıştırmak için işe yarayan şey sizin için işe yaramayabilir. Küçük çocuğunuzun daha iyi hissetmesine yardımcı olmak için farklı şeyler denemeniz gerekebilir:

  • Bebeğinizin ağzında soğuk emzik , kaşık, temiz ıslak bez veya katı (sıvı olmayan) soğutmalı diş çıkarma oyuncağı veya yüzüğü gibi soğuk bir şey. Bazı uzmanlar donmuş diş çıkarma oyuncaklarının çok soğuk olduğunu ve bebeğinizin ağzına  zarar verebileceğini söylüyor . Bebek bunları kullandıktan sonra diş çıkarma oyuncaklarını, el bezlerini ve diğer eşyaları temizlediğinizden emin olun.
  • Sert, şekersiz bir diş çıkarma krakeri sunmayı deneyin.
  • Bebeğiniz 6-9 aylıktan büyükse, bir damlatmaz bardaktan da soğuk su verebilirsiniz.
  • Temiz parmağınızla hafifçe ovarak diş etlerine masaj yapın. Dişler henüz çıkmadıysa , bebeğinizin parmağınızı kemirmesine izin verebilirsiniz. Bebeğinizi emziriyorsanız, parmaklarınızı soğuk suya batırmayı ve her emzirmeden önce diş etlerine masaj yapmayı deneyin. Bu, emzirirken meme ucunu ısırmalarını engelleyebilir .

Kaçınılması Gereken Tedaviler

Diş çıkarmayı yatıştırmaya yardımcı olmak için özel olarak onaylanmamış hiçbir şeyi bebeğinizin ağzına koymayın. Diş kaşıyıcı veya diş çıkarmaya yardımcı olarak tanımlanan bazı ürünler bile, aşağıdakiler de dahil olmak üzere güvenli seçenekler değildir:

  • Yırtılabilen ve dökülebilen sıvı ile dolu
  • Plastik gibi, boğulmaya neden olabilecek kırılabilir malzemeden yapılmıştır
  • Donmuş katılar -- bunlar bebeğin ağzı için çok zor olabilir

Diş kaşıyıcıların yapımında kullanılan malzeme hakkında bilgi sahibi olmak için başka bir neden: Bazıları kurşun gibi zararlı maddelerden yapılabilir. Kauçuktan yapılmış olanları arayın.

Diş Çıkarma Kolyeler

Çocuk sağlığı uzmanları diş çıkarma kolyelerini önermezler. Tehlikelidirler: Bebeği boğabilirler. Ayrıca kolye kırılırsa boğulabilir ve boncukları yutabilirler.

Birini kullanmayı seçerseniz, şunlardan emin olun:

  • Bebeğin boynuna değil, bileğinize veya ayak bileğinize koyun .
  • Bebeğinizi giyerken daima izleyin.
  • Çok kısa bir süre için bile olsa bebeğinizi izlemediğinizde yanınızdan ayırın.

Kehribar diş çıkarma kolyelerinin ısıtıldığında ağrı kesici bıraktığını duymuş olabilirsiniz . Bu kanıtlanmadı ve doktorlar birini kullanmanın iyi bir fikir olmadığını söylüyor.

Diş Çıkarma Tıbbı

Diş çıkarma ağrısını durdurmak için bebeğinizin diş etlerine sürdüğünüz ilaçlar yardımcı olmayabilir. Ağızda hızla dağılır ve boğazlarının arkasını uyuşturabilir ve yutmalarını zorlaştırabilir.

Reçetesiz satılan diş çıkarma jellerinden ve içeriğinde benzokain bulunan sıvılardan uzak durun . FDA, bu bileşenin 2 yaşın altındaki çocuklara verilmemesi gerektiğini söylüyor. Nadir fakat ciddi yan etkilere neden olabilir.

Asetaminofen gibi küçük bir çocuk ağrı kesici dozu bebeğinize yardımcı olabilir. 6 aylıktan küçük bir bebek için ibuprofen kullanmayın ve bebeğinize herhangi bir ilaç vermeden önce doktorunuza danışın . Tam olarak doktorun dediği gibi kullanın.

Diş çıkarma ilk başta sizin ve bebeğiniz için zor olabilir. Ama ikiniz de çıkan her yeni dişi nasıl yatıştıracağınızı öğrendikçe bu daha kolay olacak.

Bebeğin Yeni Dişlerinin Bakımı Nasıl Yapılır?

Bebeğinizin dişleri olmadan önce bile iyi ağız hijyeni önemlidir:

  • Dişler çıkmaya başlayana kadar bebeğinizin diş etlerini günde en az bir kez ıslak bir bez veya gazlı bezle temizleyin.
  • Dişleri çıktıktan sonra bebeğinizin ağzını günde en az iki kez aynı şekilde temizleyin. Beslemelerden sonra bunun için iyi bir zaman.
  • Birinci yaş gününden sonra içinde florür olmayan su ve az miktarda diş macunu bulunan yumuşak kıllı bir bebek diş fırçası kullanmaya başlayabilirsiniz. Ayrıca dişlerinin arasında diş ipi kullanmaya da başlayabilirsiniz.

Çocuk doktoru, bebeğinizin dişlerinde çürük olup olmadığını izleyecek ve 1 yaşından önce diş hekimine sevkin gerekip gerekmediğine karar verecektir. Çoğu çocuk için, çocuk doktoru 3 yaşına kadar diş taramaya devam edebilir.



Etiketler: