Bebek Güvenliği Nasıl Sağlanır?

 

Aşı Nedir?

Aşı hastalıklara karşı bağışıklık kazanma ve hastalıktan korunmak için yapılır ve genellikle uzun yıllar bağışıklık sağlar. Özellikle bebek ve çocuklarda korkutucu gözükse de aşı sağlık için çok önemlidir. Hepatit B, verem, difteri,tetanos,çocuk felci, menenjit,kızamık,kabakulak,suçiçeği, hepatit A gibi hastalıklara bağlı olarak ölüm ve sakatlıkları engellemek için ebeveynler mutlaka aşı takvimini takip etmelidir.

 

Aşı Takvimi

Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan Çocukluk Dönemi Aşılama Takvimi:

 

Hepatit B:

Ülkemizde bebeklere doğar doğmaz  Hepatit B aşısı yapılır.  Bir ay sonra Hepatit B aşısnın ikinci dozu, altıncı ayda ise üçüncü ve son doz yapılır.

 

Verem Aşısı (BCG):

Bebekler iki aylıkken verem aşısı uygulanır. Bu aşı, ömür boyu verem hastalığından (tüberküloz) belli bir oranda korur.

 

5’li Karma Aşısı:

Beşli karma aşısı; difteri,tetanoz, boğmaca,inaktif polyo, hemofiliüz influenza B, ortakulak iltihabı ve menenjit hastalıklarına karşı yapılan aşıdır. İki,dört, altı ve on sekizinci aylarda toplam dört doz karma aşısı uygulanır. 

 

Konjuge Pnömokok (Zatürre) Aşısı:

Bu aşı zatürre, orta kulak iltihabı ve menenjitten korunmak için uygulanır. İkinci ay, dördüncü ay ve 12. aylarda olmaz üzere toplamda dört doz yapılır.

 

KKK (Kızamık- Kızamıkçık ve Kabakulak) Aşısı: 

Birinci yaşta ve dördüncü yaşta olmak üzere iki doz uygulanmaktadır. Kızamıkçık ve Kabakulak hastalıklarının görülme oranı aşı sayesinde azalmıştır.

 

Suçiçeği Aşısı:

Bulaşıcı bir hastalık olan suçiçeği aşısı birinci yaşta uygulanır. Genlde dört yaşında da ikinci dozunun yapılması önerilir. Suçiçeği 

 

Hepatit A aşısı

On sekizinci ay ve  ikinci yaş olmak üzere iki doz şeklinde uygulanır.

 



Etiketler: