Bebeğinizin Dişlerinin Bakımı
Haftalarca bebeğinizin salya akmasını ve yaygarasını izledikten sonra, sonunda diş etlerinden çıkan ilk küçük diş tomurcuğunu fark edersiniz. Önümüzdeki birkaç yıl içinde, bebeğinizin sakızlı gülümsemesinin yerini yavaş yavaş iki sıra süt dişi alacaktır .
Bebek dişleri küçük olabilir ama önemlidir. Yetişkin dişler için yer tutucu görevi görürler. Sağlıklı bir süt dişi seti olmadan çocuğunuz çiğnemede, gülümsemede ve net konuşmada sorun yaşayacaktır. Bu nedenle süt dişlerinin bakımı ve çürük olmaması çok önemlidir. Erken başlayarak bebeğiniz günlük rutine alışır.
Bebeğinizin Diş Etlerinin Bakımı
Bebeğinizin diş etlerine hemen bakmaya başlayabilirsiniz. Ama ilk başta, bakım diş fırçası ve diş macunu içermeyecektir. Bunun yerine şu adımları uygulayın:
- Yumuşak, nemli bir bez veya gazlı bez parçası alın.
- Bebeğinizin diş etlerini günde en az iki kez nazikçe silin.
- Özellikle beslendikten sonra ve yatmadan önce bebeğinizin diş etlerini silin .
Bu, bakterileri yıkayacak ve diş etlerine yapışmasını önleyecektir. Bakteriler, içeri girerken bebek dişlerine zarar veren yapışkan bir plak bırakabilir .
Bebeğinizin Dişlerini Fırçalamak
İlk süt dişleri çıkmaya başladığında diş fırçasına geçiş yapabilirsiniz. Çocuğunuzun çocuk doktoru üst üste dört diş çıkana kadar beklemenizi önerebilir; diğerleri, çocuk 2 veya 3 yaşına gelene kadar beklemeyi önerir. Şu özelliklere sahip bir diş fırçası seçin:
- Yumuşak fırça
- Küçük kafa
- Büyük tutamak
İlk başta, sadece diş fırçasını ıslatın. Fırçalamadan önce fırçayı birkaç dakika ılık suda bekletmek kılları daha da yumuşatabilir.
Dişler çıkar çıkmaz bir pirinç tanesi kadar diş macunu kullanmaya başlayabilirsiniz. Çocuğunuz 3 yaşındayken bunu bezelye büyüklüğünde florürlü diş macununa yükseltebilirsiniz.
Florür, dişleri çürük oluşumuna karşı koruyan ve güçlendiren doğal bir mineraldir. Çocuğunuzun yaşamının erken döneminde kullanmak, diş gelişimi için ekstra koruma sağlayacaktır. Bununla birlikte, diş hekimleri, çocuğunuz diş macununu fırçaladıktan sonra güvenilir bir şekilde tükürebildiğinde florürlü diş macununa başlamanızı önerir. Çocuklar içme suyundan bol miktarda florür alırlar ve florürü diş macunundaki konsantrasyonda yutmamalıdırlar.
Birçok çocuk diş macunu, fırçalamayı daha da teşvik etmek için çocukları memnun eden tatlarla tatlandırılır. Çocuğunuzun favorisini seçin. Ayrıca, Amerikan Diş Hekimleri Birliği'nin (ADA) Kabul Mührü'nü taşıyan diş macunlarına bakın. Bu, diş macununun güvenlik ve etkinlik açısından ADA kriterlerini karşıladığını gösterir. Son olarak, üreticinin etiketini okuyun. Bazı diş macunları belirli bir yaşın altındaki çocuklara önerilmemektedir.
Çocuğunuzun dişlerini günde iki kez - sabahları ve yatmadan hemen önce - fırçalayın. Bu sürenin büyük bir bölümünü arka azı dişlerine yoğunlaştırarak 2 dakika fırçalayın. Bu, boşlukların genellikle ilk kez geliştiği bir alandır.
Diş fırçasını her 3 veya 4 ayda bir veya aşınma belirtileri gösteriyorsa daha erken değiştirin. Diş fırçasını asla başkalarıyla paylaşmayın.
Bebeğinizin dişlerini fırça tutacak yaşa gelene kadar fırçalamalısınız. Tüm süt dişleri çıktıktan sonra diş ipi kullanın. Normal diş ipi yerine diş ipi kullanmak hem sizin hem de çocuğunuz için daha kolay olabilir. Yatmadan hemen önce fırçalayın ve diş ipi kullanın . Bundan sonra, ertesi sabaha kadar çocuğunuza su dışında herhangi bir yiyecek veya içecek vermeyin.
Çocuğunuz yardım almadan durulayıp tükürene kadar süreci denetlemeye devam edin. Bu genellikle 6 yaş civarında olur. Bu zamana kadar, çocuklara dişlerini nasıl fırçalayacaklarını öğretmenin en iyi yolunun örnek olmak olduğunu unutmayın. Çocuğunuzun dişlerinizi fırçalamanızı izlemesine izin vermek, iyi ağız hijyeninin önemini öğretir.
Çocuğunuz 6 yaşından sonra, florürlü bir durulama çürükleri önlemeye yardımcı olabilir. Diş hekiminize hangi ürünün doğru olduğunu sorun. Çocuğunuzun boşlukları azaltmaya yardımcı olan yeterli florür aldığından emin olun. Yerel su kaynağınız florür içermiyorsa, ek kullanmanız gerekip gerekmediğini diş hekiminize veya doktorunuza sorun.
Herhangi bir bebek dişi çürümesi belirtisi olup olmadığına dikkat edin - dişlerde kahverengi veya beyaz lekeler veya çukurlar. Siz veya çocuk doktorunuz herhangi bir sorun fark ederseniz, çocuğunuzu muayene için çocuk diş hekimine götürün.
Çocuğunuz bir sorun olmasa bile 1 yaşına kadar veya ilk dişi çıktıktan sonraki 6 ay içinde ilk diş hekimine gitmelidir. Erken koruyucu bakım , uzun vadede size para tasarrufu sağlar. Bir CDC raporu, 5 yaşına kadar diş hekimine giden çocuklar için diş bakımı maliyetlerinin 5 yıllık bir süre içinde yaklaşık %40 daha düşük olduğunu göstermektedir. Diş hekimi size aşağıdaki konularda tavsiyelerde bulunabilir:
- Bebek diş bakımı
- Diş çıkarma
- florür
- parmak emme
- Çocuklarda diş çürümesini önlemeye yardımcı olabilecek dolgu macunu kaplamalar
- Diyet
Diş çıkarma
Çocukların dişleri farklı zamanlarda çıkar. Daha fazla bilgi edinmek için bu tabloya göz atın. Bebek dişlerinin tamamının bebeğinizin diş etlerinden geçmesi 2 yıl alabilir . Her dişin çıktığı sürece "diş çıkarma" denir. Siz ve bebeğiniz için zorlu bir dönem olabilir.
Diş çıkarma rahatsız edicidir. Bu nedenle bebeğiniz her süt dişi çıkmadan günler veya haftalar önce ağlar ve telaşlanır. Bebekler, aşağıdakiler de dahil olmak üzere diğer diş çıkarma semptomlarını da gösterebilir:
- salya akması
- şişmiş diş etleri
- Normal sıcaklıktan biraz daha yüksek
Bebeğinizin diş çıkarma ağrısını hafifletmek için birkaç ipucu:
Diş çıkarma halkaları. Bebeğinizin temiz, soğuk bir diş çıkarma halkasını veya soğuk bir bezi çiğnemesine izin verin. Çocuğunuza boğulacak kadar küçük bir şey vermekten kaçının. Ayrıca içinde sıvı olan ve kırılabilecek bir diş çıkarma halkasından kaçının.
Sakız sürtme. Bebeğinizin diş etlerini temiz bir parmakla ovun.
Ağrı kesici. Diş etlerine topikal ağrı kesiciler sürülür. Benzekoin içerenler diş çıkarma için kullanılmamalıdır. FDA, bu tür ürünlerin tehlikeli, potansiyel olarak yaşamı tehdit eden yan etkilere neden olabileceği konusunda uyarıyor. Ağrıyı gidermek için bebeğinize ara sıra asetaminofen verin , ancak önce çocuk doktorunuza danışın. Çocuğunuza asla aspirin vermeyin . Çocuklarda Reye sendromu adı verilen nadir fakat ciddi bir durumla ilişkilendirilmiştir.
Bebeğiniz alışılmadık derecede sinirli veya teselli edilemezse, çocuk doktorunuzu arayın.
Boşlukları Önleme
Bebek dişlerin bakımına ek olarak , onları korumanız gerekir. Çürükleri önlemek için bebeğinizin biberonunu yalnızca şunlarla doldurun:
- formül
- anne sütü
- Suçlu
- Çocuğun ishali olduğunda özel elektrolit solüsyonları
Çocuğunuza meyve suları, gazlı içecekler ve diğer şekerli içecekleri vermeyin. Bunları günde 4 ons %100 meyve suyuyla sınırlayın. Yemek zamanlarında şekersiz içecekler ve yiyecekler verin ve meyve suyunu sadece bir tedavi olarak kullanın.
Tatlı içecekler - hatta süt - dişlere yerleşebilir. Bu, biberon çürüğü olarak da bilinen bebek dişi çürümesine yol açabilir . Emzikleri genellikle şekere veya şuruba batırılan çocuklar da risk altındadır. Bir bebeğe şekerleme sırasında veya gece şekerli bir içecek vermek özellikle zararlıdır çünkü uyku sırasında tükürük akışı azalır. Bakteriler tatlı içeceklerden gelen şekerle beslenir ve bebeğin dişlerine saldıran asit üretir.
Bebeğinizi bir biberon veya damlatmaz bardakla yatağa veya şekerlemeye göndermeniz gerekiyorsa, sadece suyla doldurun. Ayrıca bebeğinizin emziğine şeker veya bal gibi tatlı bir şey koymaktan kaçının .
Biberon çürüğü tipik olarak üst ön dişlerde oluşsa da diğer dişler de etkilenebilir.
Biberon diş çürüğü tedavi edilmezse ağrı ve enfeksiyon meydana gelebilir. Ağır çürük dişlerin çekilmesi gerekebilir.
Biberon çürüğü nedeniyle dişler çok erken enfekte olur veya kaybedilirse, çocuğunuzda kötü beslenme alışkanlıkları, konuşma sorunları, çarpık dişler ve hasarlı yetişkin dişleri olabilir. Ayrıca yetişkin dişlerinin çarpık olması ihtimali daha yüksek olacaktır.
Kötü alışkanlıkları kırmak için asla geç değildir. Çocuğunuz biberondan şekerli sıvılar içiyorsa veya biberonla uyuyorsa, şimdi bu alışkanlığı bırakın ve biberon dişi çürümesi riskini şu şekilde azaltın:
- Şişe içeriğini 2 ila 3 hafta boyunca suyla yavaşça seyreltin.
- Bu süre bittiğinde, şişeyi sadece suyla doldurun.
- Emziği 2 veya 3 yaşına kadar bırakın. Çocuğunuzun emzik kullanmasına izin vermek için birçok iyi neden vardır , ancak uzun vadede dişlerinin dizilişini etkileyebilir. Ayrıca ağzın şeklini de değiştirebilir. 3 yaşından sonra hala emzik kullanıyorlarsa doktorunuzla konuşun.
- Tatlı ilaçlara dikkat edin. Çocuk ilaçları aromalı ve şekerli olabilir. Dişlere yapışırlarsa, çürük olasılığı artar. Astım ve kalp problemleri gibi kronik rahatsızlıklar için ilaç kullanan çocuklar genellikle daha yüksek çürüme oranına sahiptir. Antibiyotikler ve bazı astım ilaçları, ağızda pamukçuk adı verilen mantar enfeksiyonuna yol açabilen aşırı maya büyümesine neden olabilir. İşaretler, dil üzerinde veya ağzın içinde kremsi, pıhtı benzeri lekelerdir. Çocuğunuz uzun süreli ilaçlar alıyorsa dişlerinizi ne sıklıkta fırçalamanız gerektiği konusunda diş hekiminizle konuşun. Günde dört kez kadar sık olabilir.