Çocuklar için uyku rutinleri önemlidir. Yaştan bağımsız olarak, düzenli programlar ve yatma zamanı ritüelleri, ihtiyacımız olan uykuyu almamıza yardımcı olur ve bize en üst düzeyde işlev görme yeteneği verir. Çocuklar söz konusu olduğunda, bir rutine sahip olmak özellikle önemlidir. İyi uyku alışkanlıkları oluşturmak ve sürdürmek, çocuğunuzun uykuya dalmasına, uykuda kalmasına ve dinlenmiş ve yenilenmiş olarak uyanmasına yardımcı olur. Ayrıca gelecekteki uyku problemlerini de önleyebilir. İyi uyku alışkanlıkları, sadece uyku vaktinin stresini atmakla kalmaz, aynı zamanda sizin ve çocuğunuz için olması gereken özel zamanı yapmanıza da yardımcı olabilir.
Yatma zamanı için katı ve hızlı kurallar yoktur. Her bireyin kendi uyku ihtiyaçları vardır. Çocuğunuz benzersizdir. Rutininiz çalışıyorsa, muhtemelen sizin için en iyisidir. Bununla birlikte, bazı yaklaşımlar diğerlerinden daha iyi çalışır. Aşağıdaki yönergelerin etkili olduğu gösterilmiştir.
1. Uykuyu bir aile önceliği haline getirin. Her aile üyesinin ne kadar uykuya ihtiyacı olduğunu belirleyin ve bunu aldıklarından emin olun. Çocuğunuzun doktoruyla herhangi bir uyku problemini tartışın. Çoğu kolayca tedavi edilir.
2. Çocuğunuzdaki uyku problemlerini tanımayı öğrenin. Uyku sorunlarının belirtileri arasında uykuya dalma güçlüğü, gece uyanmaları, horlama , oyalanma ve yatmaya direnme, uyku sırasında nefes almada zorluk ve uyurken yüksek sesle veya ağır nefes alma sayılabilir . Uyku sorunları gündüz davranışlarında da belirgin olabilir. Çocuğunuz gün içinde aşırı yorgun, uykulu veya huysuz görünüyorsa, çocuğunuzun doktoruna söyleyin.
3. Tutarlılık. Ebeveynliğin tüm yönlerinde olduğu gibi , tutarlılık ve takip, başarının temel bileşenleridir. Onlar olmadan, çocuğunuzun öğrenmesini veya davranışını değiştirmesini bekleyemezsiniz.
4. Takım çalışması. Siz ve eşiniz veya eşiniz için stratejinizi önceden tartışmanız ve bir ekip olarak çalışmanız önemlidir. Bir gece programına başlıyorsanız, anlayabilecek yaştaysa, çocuğunuza yeni beklentilerinizi açıklayın.
5. Normal bir yatma ve uyanma saati belirleyin. Bu, hem sizin hem de çocuğunuz için beklentileri belirler ve hizalar ve yatma vakti rutininizi buna göre planlamanıza olanak tanır.
6. Rutin, rutin, rutin. Çocuklar buna bayılıyor, gelişiyor ve işe yarıyor. Rutinler beklentileri belirler ve davranışları eğitmeye yardımcı olur; Tıpkı yatakta kitap okumanın bazı yetişkinleri uyutması gibi (yataktan çıktığımızda bile). Uyku vakti rutinlerinin yapısı da yatak odasını iyi duygularla ilişkilendirir ve bir güvenlik ve kontrol duygusu sağlar. Rutinler, özellikle birden fazla çocuğunuz varsa, yatma zamanının stresini ortadan kaldırabilir ve özel bir zaman geçirmenize yardımcı olabilir.
7. Elbise ve oda sıcaklığı. Yine, burada kesinlik yoktur, ancak genel bir kural, küçük çocukların genellikle geceleri örtüleri açtıklarını ve kendilerini kapatamayacaklarını akılda tutarak, çocuğunuzu temelde kendinizin giydirdiği gibi giydirmektir. İnsanlar genellikle daha sıcak bir odadan ziyade daha serin (ama soğuk değil) bir yerde daha iyi uyurlar.
8. Geçiş nesnesi. Uyku vakti ayrılmak anlamına gelir ve bu, oyuncak bebek, oyuncak ayı, battaniye veya başka bir rahatlık nesnesi gibi bir geçiş nesnesi ile daha kolay hale getirilebilir. Bu tür bir nesne, çocuğunuzu rahatlatan ve güven veren bir güvenlik ve kontrol duygusu sağlayabilir.
9. Karanlık ve sessiz. Yatak odasının karanlık ve sessiz olduğundan ve evdeki gürültü seviyesinin düşük olduğundan emin olun. Çocuğunuz tamamen karanlık bir odayı sevmiyorsa, küçük bir gece lambası açın veya holün ışığını ve yatak odasının kapısını açık bırakın.
10. Ekranlara izin vermeyin. Televizyonları, telefonları veya diğer elektronik cihazları yatak odasının dışında tutun. Elektronikler, bir çocuğun veya bir yetişkinin iyi bir gece uykusu çekmesini engelleyebilecek mavi ışığı söndürür.
11. Son bir şey. Çocuklar her zaman son bir şeye sahip olacaklar - öpücükler, sarılmalar, bir bardak su, banyoyu kullanma. Oldukça yaratıcı olabilirler. Tüm bunları tahmin etmek için elinizden gelenin en iyisini yapın ve yatmadan önce yapın. Ve çocuğunuza, yatağa girdikten sonra yatakta kalması gerektiğini bildirin.