Geriatrik Gebelik Nedir?

Geriatrik gebelik, 35 yaş veya üzerindeyken bebek sahibi olmak için nadiren kullanılan bir terimdir. İçiniz rahat olsun, 35 yaşından sonra ve hatta 40'lı yaşlarına kadar hamile  kalan sağlıklı kadınların çoğunun sağlıklı bebekleri olur. Yani sen ve Saglik olarak bebeğiniz kalmak emin olmak için akıllı yolları hakkında düşünmek gerektiği anlamına gelmez sağlıklı mümkün olduğunca y sizin sırasında gebelik .

Geriatrik Gebelik Riskleri

Hamile kaldığınızda kaç yaşında olursanız olun sorunlar ortaya çıkabilir. Ancak, 35'e bastığınızda bazıları daha olası hale gelir:

  • Preeklampsiye yol açabilen yüksek tansiyon (tehlikeli derecede yüksek tansiyon ve organ hasarı)

  • Gestasyonel diyabet

  • Düşük veya ölü doğum

  • C-bölümüne sahip olmanızı gerektiren emek sorunları

  • Erken doğum

  • Düşük doğum ağırlığı

  • Down sendromu gibi bebekte kromozom bozuklukları

Geriatrik Gebelik Faydaları

Öte yandan, büyüyene kadar çocuk doğurmayı erteleyerek kendinize ve bebeğinize bir iyilik yaptığınıza dair kanıtlar var. Çalışmalar göstermiştir:

  • Yaşlı anneler daha iyi eğitimli olma ve daha yüksek gelire sahip olma eğilimindedir, bu nedenle genç annelerden daha fazla kaynağa sahip olabilirler.

  • Yaşlı annelerin daha uzun yaşama olasılığı daha yüksektir.

  • Daha büyük annelerin çocukları daha sağlıklı, daha uyumlu ve daha iyi eğitimli olabilirler.

Sağlıklı Bir Bebek Sahibi Olma Şansımı Nasıl Artırabilirim?

Prekonsepsiyon muayeneleri ve danışmanlık. Bebek sahibi olmaya hazır olduğunuza karar verdiğinizde, hamile kalmadan önce bu adımları uygulayın.

Doktorunuza görünün. Fiziksel ve duygusal olarak hamileliğe hazır olduğunuzdan emin olmak için bir muayene olun.

Erken ve düzenli doğum öncesi bakım alın. Hamileliğinizin ilk 8 haftası bebeğinizin gelişimi için önemlidir. Erken ve düzenli doğum öncesi bakım, güvenli bir hamilelik ve sağlıklı bir bebek sahibi olma şansınızı artırabilir. Doğum öncesi bakım, taramaları, düzenli muayeneleri, hamilelik ve doğum eğitimini ve danışmanlık ve desteği içerir.

Doğum öncesi bakım almak ayrıca 35 yaş üstü kadınlar için ekstra koruma sağlar. Doktorunuzun hamile kaldıklarında daha  yaşlı olan kadınlar arasında daha yaygın olan sağlık sorunları hakkında bilgi sahibi olmasını sağlar . Örneğin, yaşınız , idrarda protein ile birlikte yüksek tansiyona neden olan bir durum olan gestasyonel diyabet ve preeklampsi riskinizi artırabilir . Doğum öncesi ziyaretler sırasında doktor kan basıncınızı  kontrol edecek , protein ve şeker için idrarınızı test edecek ve kan şekeri seviyenizi test edecektir . Bu, sorunları erken yakalamalarını ve tedavi etmelerini sağlar.

35 yaş üstü kadınlar için isteğe bağlı testleri düşünün . Doktor, yaşlı anneler için iyi bir fikir olan doğum öncesi testler önerebilir. Bebeğinizde doğum kusuru olup olmadığını anlamanıza yardımcı olabilirler. Riskleri ve faydaları öğrenebilmeniz ve sizin için neyin doğru olduğuna karar verebilmeniz için doktorunuza bu testleri sorun.

Doğum öncesi vitaminler alın . Doğurganlık çağındaki tüm kadınlar, en az 400 mikrogram folik asit  içeren günlük bir doğum öncesi vitamini almalıdır. Hamileliğin ilk 3 ayında ve öncesinde her günyeterli miktarda folik asit almak , bebeğinizin beyin ve omurilikbozukluklarını önlemeye yardımcı olabilir. Folik asit almak, doğum kusurlu bebek sahibi olma olasılığı daha yüksek olan yaşlı kadınlar için ekstra koruma sağlar. Bazı doğum öncesi vitaminler 800-1.000 mcg folik asit içerir. Bu hamilelikte hala güvenlidir. Nitekim bazı kadınların doğum kusurlarına karşı korunmak için 400 mcg'den fazlasına ihtiyacı vardır. Doktorunuza sormadan 1.000 mcg'den (1 miligram) fazla folik asit almayın. Nöral tüp defekti olan bir çocuk öyküsü olan kadınların 4000 mcg'ye ihtiyacı vardır.

 

Hamilelik Sorunları Riskimi Nasıl Azaltabilirim?

Bebeğinizle aynı TLC'yi hak ediyorsunuz. Kendinize iyi bakmanız, mevcut sağlık sorunlarını yönetmenize yardımcı olacak ve sizi hamilelikle ilişkili diyabet ve yüksek tansiyonadan koruyacaktır . Ve ne kadar sağlıklı olursanız, küçük çocuğunuz için o kadar iyi olur.

Diğer doktor randevularını takip edin. Diyabet veya yüksek tansiyon gibi kronik bir sağlık sorununuz varsa düzenli doktor ziyaretlerinizi atlamayın. Hamile kalmadan önce durumunuzu yönetmek hem sizi hem de bebeğinizi sağlıklı tutacaktır. Düzenli muayeneler ve temizlikler için de diş hekiminize görünün. Sağlıklı dişlere ve diş etlerine sahip olmak , erken doğum ve düşük doğum ağırlıklı bebek sahibi olma olasılığınızı azaltır.

Sağlıklı ve dengeli beslenin . Çeşitli yiyecekler yemek, ihtiyacınız olan tüm besin maddelerini almanıza yardımcı olacaktır. Bol miktarda meyve ve sebze, kepekli tahıllar, fasulye, yağsız et ve az yağlı süt ürünleri seçin. Her gün en az dört porsiyon süt ürünleri ve diğer kalsiyumdan zengin gıdaları yemeli ve içmelisiniz . Bu, bebeğiniz büyürken dişlerinizi ve kemiklerinizi sağlıklı tutacaktır . Yapraklı yeşil sebzeler, kuru fasulye, karaciğer ve bazı turunçgiller gibi iyi folik asit kaynakları ekleyin .

Doktorunuzun önerdiği kilo miktarını alın. Normal bir VKİ'si olan kadınlar hamilelik sırasında 25-35 pound arasında kazanmalıdır. Hamile kalmadan önce fazla kilonuz varsa , doktor 15-25 kilo almanızı önerebilir. Obez kadınlar yaklaşık 11-20 kilo almalıdır. Doğru miktarda kilo almak, bebeğinizin yavaş büyümesi olasılığını azaltır. Ayrıca erken doğum riskini de azaltır. Ve gestasyonel diyabet ve yüksek tansiyon gibi hamilelik sorunları yaşama olasılığınızı azaltır .

Düzenli egzersiz yapın . Sağlıklı bir hamilelik kilosunda kalmanıza, gücünüzü yüksek tutmanıza ve stresi azaltmanıza yardımcı olacaktır. Egzersiz proğrmınızı doktorunuzla birlikte gözden geçirdiğinizden emin olun . Büyük olasılıkla hamileliğiniz boyunca normal egzersiz rutininize devam edebileceksiniz. Ancak doktor, rutininizi azaltmanız veya değiştirmeniz gerekip gerekmediğini anlamanıza yardımcı olabilir.

Sigarayı ve alkol almayı bırakın . Tüm hamile kadınlar gibi, hamilelik sırasında alkol veya sigara içmemelisiniz. Alkol, bebeğinizin çok çeşitli zihinsel ve fiziksel kusur riskini artırır. Sigara içmek , daha yaşlı kadınlarda daha yaygın olan düşük doğum ağırlıklı bir bebeğe sahip olma şansınızı artırır. Değil sigara da yardım preeklampsi önleyebilir.

İlaçlar hakkında doktorunuza danışın . Hamilelik ve emzirme  döneminde hangi ilaçların güvenli olduğunu size söyleyebilirler . Buna reçeteli ve reçetesiz satılan ilaçlar, takviyeler ve doğal ilaçlar dahildir.