Çocuklara iyi beslenmeyi öğretmek zor olabilir. Onlara kavrayabileceklerinden daha fazla gerçek vermek veya her öğünü bir derse dönüştürmek istemezsiniz. Ancak çok uzun süre bekleyin ve bu arada sağlıksız alışkanlıklar edinebilirler.

Ebeveynler, çocuklarla vücutlarına koydukları yiyecekler, bunun neden önemli olduğu ve en sağlıklı seçimleri yapmayı nasıl öğrenebilecekleri hakkında konuşarak bu mesajı iletebilirler.

Sadece bir kural değil, bir rutin . Ailenizin yemeklerinde sağlıklı yiyeceklerin varsayılan ayar olduğundan emin olun ve bazı besleyici, lezzetli seçenekler seçmeye herkesin katılmasını sağlayın. Çocukları markete veya çiftçi pazarına götürün. Küçük çocuklar taze meyve ve sebzeleri seçebilirler. Daha büyük çocuklar yemek tarifleri seçmek ve alışveriş listesi yapmak gibi daha büyük roller üstlenebilirler.

Çocuklara “doğru yemenin” nasıl bir şey olduğunu gösterin. Tabaklarının yarısını vücutlarının büyümesine yardımcı olacak besinleri olan meyve ve sebzelerle doldurmaları gerektiğini açıklayın. Diğer yarısı, onlara koşmak, dans etmek ve oynamak için enerji veren tam tahıllar ve yağsız protein olmalıdır. Yemek pişirirken veya market alışverişi yaparken, onlara bu temel gıda gruplarının farklı örneklerini gösterin.

Yiyeceklere “iyi” veya “kötü” demekten kaçının. Çocuklar, tüm yiyeceklerin diyetlerinde bir yeri olduğunu öğrenmelidir. Yiyecekleri “git”, “yavaş” veya “vay” olarak etiketleyin. Çocuklar, her gün yemeleri gereken kepekli tahıllar ve yağsız süt gibi yiyeceklere "yeşil ışık" verebilir ve waffle gibi daha az sağlıklı yiyeceklerle "yavaşlayabilir". Patates kızartması gibi en az besin değeri olan yiyeceklerin sınırsız olması gerekmez, ancak çocuklar onları sık sık yemeden önce durup iki kez düşünmelidir.

Porsiyon boyutu hakkında konuşun. Önemli olan çocukların ne yediği değil, ne kadar yediğidir . Çok küçük çocuklar bile yedikleri pirinç veya makarna miktarının yumruklarının büyüklüğüne eşit olması gerektiğini öğrenebilirler. Protein avuç içi büyüklüğünde olmalı ve tereyağı veya mayonez gibi yağlar başparmağının ucunda olmalıdır. Paketlenmiş gıdaları satın aldığınızda, porsiyon boyutunu bulmanıza yardımcı olacak çocuklara sahip olun. Sonra buna bağlı kalmanın neden iyi bir fikir olduğu hakkında konuşun.

Tatlıları sınırlayın. Daha büyük çocuklara şeker ve kurabiyelerin tadı güzel olsa da şekerin vücutlarına yarardan çok zarar verebileceğini açıklayın. (Küçük çocuklara çok fazla tatlının kendilerini "şanslı" hissettireceğini söyleyebilirsiniz.) Ardından, tatlılar için taze meyve sunun ve tatlı isteklerini kontrol altında tutmak için ikramları haftada iki veya üç kez ile sınırlayın.

Çocukların "açlık ipuçları" ile iletişimde kalmalarına yardımcı olun. Acıktığımızda yemek yiyeceğimizi ve doyduğumuzda duracağımızı bilerek doğarız. Ancak etrafınız atıştırmalıklar ve dev porsiyonlarla çevriliyken bunu görmezden gelmek kolaydır. Çocukların bedenlerini dinlemelerine yardımcı olmak için onları “bir lokma daha” yemeye veya tabaklarını temizlemeye zorlamayın. Yemek sırasında da ekranları kapatın. Çocukların ne kadar yediklerine ve ne zaman doyduklarına dikkat etmelerini engellerler.

İyi beslenme alışkanlıklarını modelleyin. Çocuklarınızı brokoli yemeye zorlarsanız ama asla kendiniz dokunmazsanız, diyetinize daha yakından bakmanız gerekebilir. Aldığınız her lokma önemlidir. New York'ta kayıtlı bir diyetisyen olan Stephanie Middleberg, “Rol modelleme, çocuklarınızı daha sağlıklı beslenmeye alıştırmanın en iyi yollarından biridir” diyor.

Akşam yemeğini ailece yiyin. Aileleriyle birlikte yemek yiyen çocukların sağlıklı meyve, sebze ve kepekli tahılları yeme olasılığı daha yüksektir. (Ayrıca abur cubur atıştırmaya daha az eğilimlidirler.) Yemek yerken beslenme hakkında ders vermenize gerek yok. Birlikte yemekleri eğlenceli hale getirin. Biraz müzik açın, oynamak için aptalca oyunlar seçin veya çocukların bir arkadaşını davet etmesine izin verin.

Aile doktorunuzla görüşün. Çocuğunuzun kilo vermesi veya kilo alması gerektiğini düşünüyorsanız, onu diyete sokmayın. Bunun yerine, doktorlarıyla konuşun. Fisher, "Çocuk doktorunuz temel gıda gruplarını, yemek zamanı davranışlarını, yiyecek bölümlerini ve ağırlığı tartışmanıza yardımcı olabilir" diyor.